top of page

Message in a Bottle

Πριν από 40 χρόνια, δύο αντικείμενα έφυγαν από τη Γη, κατευθυνόμενα προς το άγνωστο. Μιλάμε για τα δύο Voyager, τα πρώτα διαστημόπλοια που έβαλαν πλώρη προς το σύμπαν, έχοντας, ανάμεσα στα άλλα, στόχο να μεταφέρουν το μήνυμα, ότι υπάρχουμε.


Στο πλάι τους, δίπλα στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά και τις κεραίες, υπήρχε ένας επίχρυσος δίσκος δύο πλευρών που περιείχε ήχους και εικόνες του πλανήτη μας . Η επιλογή των πληροφοριών ανήκει στην ομάδα του αστροφυσικού και συγγραφέα, του μοναδικού Carl Sagan (οι παλαιότεροι τον θυμόμαστε από την πρωτοποριακή σειρά “Cosmos”).


Στη μία πλευρά του δίσκου, ο άγνωστος παραλήπτης θα μπορέσει (;) να δει βασικές πληροφορίες, όπως την τοποθεσία μας στο σύμπαν, το άτομο του υδρογόνου και το πως μπορεί να αναπαραχθεί η άλλη πλευρά, η οποία περιέχει ψηφιοποιημένα δεδομένα.


Ανάμεσα σε αυτά είναι χαιρετισμοί σε 55 γλώσσες και διαλέκτους του πλανήτη Γη, καθώς και άλλοι ήχοι, όπως γέλια, βροντές, άνεμοι, κύματα, ήχοι από ζώα. Ακόμα περιέχονται φωτογραφίες, επιστημονικές πληροφορίες, αλλά και μια επιλογή από μουσικές που απλώνονται από τον Mozart και Beethoven μέχρι τον … Chuck Berry.


Ειδικά για τον τελευταίο, το “Johny B. Goode” θεωρήθηκε πολύ…ανώριμο και «εφηβικό» από πολλούς. Ο Carl Sagan, με το αμίμητο χιούμορ του, απάντησε πως στη Γη υπάρχουν πολλοί έφηβοι, όπως και ανώριμοι!


Ένα από τα τραγούδια που δεν μπήκε είναι το “Here comes the Sun” των Beatles. Όχι, δεν έφταιγε το ότι δε χώραγε. Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, δεν έδωσε άδεια η τότε δισκογραφική τους εταιρία, η EMI.


Στο βιβλίο του, «Murmurs of Earth”, ο Carl Sagan γράφει πως στους Beatles άρεσε η ιδέα, αλλά δεν είχαν τα δικαιώματα και η όλη διαδικασία έμοιαζε πολύ «περίεργη» για να ασχοληθεί με το θέμα. Έτσι, αν ποτέ εξωγήινοι βρουν το δίσκο, θα πρέπει να έρθουν στη Γη για να ακούσουν το πρώτο τους κομμάτι από τους Beatles… εκτός κι αν η ταινία Star Trek IV: The Voyage Home βγει αληθινή οπότε θα ψάχνουμε εμείς για ήχους από φάλαινες – αν δεν ξέρετε για τι μιλάμε, δείτε την ταινία. Θεωρείται κλασική!

Για να επανέλθουμε όμως στους δίσκους των Voyager, τα ηχητικά (προσοχή όχι τα μουσικά) περιεχόμενά τους «ανέβηκαν» από τη NASA στο Soundcloud το 2015, και μπορείτε να τα ακούσετε κάνοντας κλικ εδώ.


Αν όμως θέλετε να βρεθείτε όσο πιο κοντά γίνεται στην εμπειρία του να κρατάτε αυτούς τους δίσκους στα χέρια σας, μπορείτε να το κάνετε με 98 δολάρια!


Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει ένα σετ 3 δίσκων βινυλίου 140 γραμμαρίων με τους ήχους και τις μουσικές των χρυσών δίσκων των Voyager. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται και ένα βιβλίο 96 σελίδων με τις εικόνες που επέλεξε η ομάδα του Carl Sagan.


Όσοι έχετε μόνο Cd-Player, θα κάνετε οικονομία, γιατί το ίδιο πακέτο κοστίζει 50 δολάρια. Σύμφωνα με την ozmarecords, αν παραγγείλετε τώρα θα το έχετε σπίτι σας για τα Χριστούγεννα.



bottom of page